top of page

9/11: Lhal architekt Boudník v talkshow Jana Krause?



Lhal architekt Jiří Boudník o konstrukci Dvojčat v talk show Jana Krause? Dostanou se někdy do vysílání závěry odborné práce týmu docenta Ivana Němce? Architekt Jiří Boudník a docent VUT Brno Ivan Němec. Mají rozdílný názor na to, co se před 14 lety stalo - jakým způsobem došlo ke kolapsu výškových budov WTC. Kdo z nich má pravdu? V roce 2011 vyšla Jiřímu Boudníkovi kniha Věže. Stihl jí vydat k desátému výročí teroristických útoků na New York a Pentagon, při které byly zničeny (nejen) budovy Dvojčat. Do svého pořadu ho při té příležitosti pozval oblíbený moderátor Jan Kraus.


Boudník byl jedním z hrdinů, kteří pomáhali od prvních dnů na Ground Zero. Televizní stanice abc o něm natočila krátký dokument. V toxickém prostředí při odklízení trosek strávil šest měsíců, v prvních dnech hledal zraněné, potom vyrobil 3D modely budov - aby jeřábníci věděli, kam mohou vjet s těžkými stroji - aby nedošlo k dalším obětem na životech záchranářů a těch, kteří odklízeli trosky.

Později si ho do svého týmu pozval majitel budov Larry Silverstein. Snažili se zjistit, proč budovy zkolabovaly. Boudník mu později svým znaleckým posudkem pomohl získat v soudním sporu s pojišťovnami miliardu dolarů navíc (k původním 3.5 miliardám). Musel znát konstrukci jádra budov tak dobře jako málokdo. Právě on, kdo sehnal v prvních dnech po tragédii plány budov.


Takže nepochybně ví, kolik silných ocelových nosníků tvořilo plášť budov a kolik ještě mohutnějších nosníků bylo v centru. Přesto při rozhovoru s Janem Krausem prohlásil, že v centru budovy sloupy nebyly, že byly „vytlačeny do obvodu“. Jan Kraus se divil, tak mu to Boudník názorně ukázal na dlouhých štíhlých nožkách zpěvačky Moniky Absolonové – se slovy „když se rozkročí, má větší stabilitu“.

V pořadu se později vyjádřil i k tzv. „konspiračním teoriím“, a řekl tam tu svou – o hořícím kerosinu a kobercích. Ty podle něj hořely ještě měsíce v podzemí. Na závěr pořadu se diváci mohli seznámit i s jeho koníčkem. Maluje české vlajky na nahé ženské klíny - fotky byly působivé, zvláště ta poslední. Je všestranně nadaný. Jak jsem z jeho knihy zjistila, není to žádný puritán, některé kapitolky mají až pornografický obsah. O svém soukromém životě před útoky naznačuje jen něco málo, s vysvětlením: „after-parties, které, vzhledem k významu svého běžného zaměstnání, nikdy nezveřejním v plném rozsahu“. Čtenářům v knize popisuje své pocity z „patriotické kopulace“ s ocelářkou z Ground Zero - „bylo to americké a vlastenecké“… „šoustali jsme za sebe, za město pod útokem, za vlast, souložili jsme za celý národ, a bylo to jako vykoupení, očistné sexuální uvolnění, a my si to sakra zasloužili. A mysleli jsme, že teď v Americe všichni vlastenecky šoustají jako my, jeden velký chorus, co křičí „JDĚTE DO PRDELE“ do tváře všem teroristům v turbanech.“ V roce 2009 si Boudníka jako experta, který s týmem odborníků studoval důvod strukturálního pádu věží na přednášku pozvalo Velvyslanectví USA v Praze.

Proč nebyly zmíněny sloupy jádra ve Zprávě vyšetřovací komise ? Nebyl to jen Jiří Boudník, kdo se pokusil existenci nosníků v centu budov popřít. Mnohé odborníky překvapila (a to je slabé slovo) formulace, uvedená v The 9/11 Commission Report podrobné zprávě. V té se píše, že vnější nosníky nesly většinu tíhy budovy, zatímco vnitřní jádro budovy byla „prázdná/dutá ocelová šachta, kde byly soustředěny výtahy se schodišti“.

_______________________________

Core Denial

Establishing the true nature of the core structures is of great importance given that the most widely read document on the World Trade Center attack -- the 9/11 Commission Report -- denies their very existence, claiming the towers' cores were "hollow steel shaft[s]:"

For the dimensions, see FEMA report, "World Trade Center Building Performance Study," undated. In addition, the outside of each tower was covered by a frame of 14-inch-wide steel columns; the centers of the steel columns were 40 inches apart. These exterior walls bore most of the weight of the building. The interior core of the buildings was a hollow steel shaft, in which elevators and stairwells were grouped. Ibid. For stairwells and elevators, see Port Authority response to Commission interrogatory, May 2004.

_______________________________


Fotografie pořízené při stavbě WTC, kde je masivní jádro se 47 silnými sloupy dobře vidět, si může na internetu najít dnes každý. Některé z nosníků byly přes metr široké, a byly vyrobeny z oceli silné až 15 cm.


Jaký důvod mohla mít Vyšetřovací komise k tomu, aby o masivním jádru budov mlčela? A kam téměř všechny nosníky jádra zmizely? Oficiální verze tvrdí, že kolaps budov způsobilo poškození konstrukce budovy nárazy letadel a oslabení sloupů (nosníků) teplem z požáru. Je jasné, že tak masivní konstrukce by se jen tak lehko nezhroutila. Navíc z fotografií, které byly pořízeny krátce po kolapsu budov je vidět, že ze 110 patrových budov Dvojčat zbyly pouze dvě nevelké hromady sutin. Z každé budovy, která byla vysoká téměř půl kilometru tedy zbyla hromada vysoká okolo 20 metrů. Všude okolo ležely nalámané obvodové sloupy vnějších stěn budovy, pokryté jemným prachem.


Z téměř 40 kilometrů mohutných sloupů jádra toho zbylo překvapivě málo.
Na fotografiích je vidět, že některé nosníky jádra vyčnívají z trosek – polámané, odřezané. Další byly vyfocené později - jeden z nich ohnutý do tvaru podkovy, jiné podivně pokroucené. Vyšetřovatelé neměli možnost jejich polohu a stav podrobněji zkoumat, nosníky byly spěšně odváženy na skládku a později odeslány k přetavení do Číny. Pro forenzní analýzu jich bylo ponecháno jen pár.
Místo činu nebylo řádně prozkoumáno, a tak je možné, že v troskách chyběly i mnohé ze 198 výtahů (pro představu - pokud by byly naskládány jeden na druhý, dosahovaly by do výše půl kilometru).
Hmotnost budov Dvojčat byla odhadnuta na 450 až 500 tisíc tun (každá), trosek tedy mělo být okolo milionu tun, některé odhady byly i vyšší. Jiří Boudník ve své knize dokonce uvádí „téměř 2 miliony tun oceli a suti“. Univerzitní profesorka, expertka na mechaniku stavební materiálů Judy Wood napsala knihu s výstižným názvem Where Did the Towers Go? (Kam zmizely Věže?) Zamýšlí se v ní nad tím, kam zmizely nosníky jádra. Jako by se vypařily – rozprášily na jemný prach. A spolu s nimi i okna, kancelářský nábytek, počítače, tisíce WC mís, dvě obří letadla… A také přes tisíc osob z celkového počtu asi 3 tisíc obětí. Z jejich těl se nezachovala ani stopa DNA. Byly nosníky jádra rozprášeny na statisíce tun jemného prachu? Jak by se to mohlo stát? Co je vidět na videozáznamech a fotografiích? Prach, který se během kolapsu šířil ve tvaru podobnému pyroklastickému oblaku (jaký bývá vidět při výbuchu sopek), byl velmi jemný. Průměrná velikost prachových částic byla asi 80 mikrometrů. Bylo ho opravdu hodně. Pokryl v několikacentimetrové vrstvě téměř celý Manhattan, další oblaka odvál vítr směrem na New Jersey, a dokonce ten nejjemnější vystoupal až do stratosféry, což bylo vidět na satelitních snímcích. Tak málo se podobal průběh kolapsu Dvojčat kolapsu jiných výškových budov, že někteří dokonce věří teoriím o použití jaderných bomb nebo neznámé pokročilé technologie.

Odborníci z oboru stavebnictví poukazují na to, že je velmi nepravděpodobné, aby se budovy s tak robustní konstrukcí po oslabení konstrukce v horních patrech zřítily téměř až do přízemí. Na videozáznamech a fotografiích je vidět exploze ve tvaru gejzíru či vodopádu. Během ní jsou vnější nosníky (s hliníkovým obložením) a další materiál vystřelovány z budovy. Některé z nich dopadly až do vzdálenosti dvou fotbalových hřišť. Stačilo zhruba jedenáct vteřin a téměř půl kilometrová 110 patrová budova byla pryč, za chvíli druhá. Lidé, kteří byli zachráněni z jedné z výtahových šachet, nechápali - místo 400m vysokého mrakodrapu měli nad hlavami jen nebe.

O kolapsu výškové budovy WTC7, do které nenarazilo žádné letadlo, která zkolaboval v odpoledních hodinách, se vyjádřili demoliční experti jednoznačně – musela to být řízená demolice, šlo o symetrický pád během 6 a půl vteřin. Zprávu o jejím zřícení odvysílala stanice BBC dvacet minut před tím, než spadla - za reportérkou byla stále vidět za oknem.

Kolaps nebo řízená demolice? Pokud by došlo ke kolapsu tak, jak uvádí oficiální zpráva – po oslabení konstrukce by se začaly podlahy odtrhávat od nosníků, a postupně by se propadaly pod tíhou hmoty vyšších pater - pak by se dle propočtů docenta Ivana Němce a jeho kolegů z VUT Brno (byly ověřeny i na počítačových modelech) kolaps zastavil po necelých 100 metrech. Nebyl by ani tak rychlý ani tak rozsáhlý, k jakému ve skutečnosti došlo. Závěr odborníků – kolaps tak jak proběhl, nemohl být způsoben pouze gravitační silou. Byl dokonce ještě rychlejší, než kdyby masa padajících pater narážela do pater pod nimi bez odporu, nižší patra musela být tedy již v pohybu. Kniha docenta Němce vyšla v angličtině koncem roku 2014

K obdobnému výsledku o několik let dříve dospěla i univerzitní profesorka Judy Wood. Její výpočty tým docenta Němce neznal. Jsou uvedeny v této knize. Její teorie kolapsu patří k těm nejbizarnějším.

National Institute of Standards and Technology (NIST) průběh kolapsu vůbec nepočítal
Nepočítal ho pravděpodobně ani Jiří Boudník ani další experti, které najal majitel budov Larry Silverstein. Pro oficiální zprávu stačilo totiž propočítat jen „prvotní podmínky“. Že by na další propočty nebyly peníze? Na vyšetření útoků Kongres původně vyčlenil jen zlomek finančních prostředků, které dostala komise vyšetřující orální sex prezidenta Billa Clintona se stážistkou Lewinskou. Nebo byl důvod jiný? Věděla snad vláda, že výpočty by „neseděly“ s oficiální verzí, která zněla „Byl to Usáma bin Ladin“ – byla to letadla a požáry? Co se přesně stalo dne 11. září 2001 s budovami WTC (ale i s budovou Pentagonu) se možná nikdy nedozvíme. Této záhadě se snaží přijít od r. 2001 na kloub mnoho lidí. Žádají nové vyšetřování teroristického činu, který měl tak závažné následky – války USA a NATO, rozvrat Blízkého východu, přes milion zmařených životů, a nynější vlnu uprchlíků. Americká vláda na novém vyšetřování zájem nemá. Ani vedení města New York, které před pár lety smetlo ze stolu petici s 80 000 podpisy. Odborníci (stavaři, piloti, demoliční experti), pozůstalí a mnozí aktivisté se s tím nehodlají smířit. Točí z vlastních zdrojů dokumentární filmy, pořádají přednášky a demonstrace, sbírají podpisy na petice. Do masmédií se o tom dostává minimum informací, pokud se nějaká zmínka objeví, je často zlehčována či vysmívána. Někteří politici (např. G.W.Bush) dokonce považují Hnutí za pravdu o 911 a zastánce „konspiračních teorií“ za nebezpečné extrémisty. Mnozí architekti a stavaři vědí, že kolaps Dvojčat i další výškové budovy WTC7 je naprostý nesmysl, nejen díky faktu, že do budovy žádné letadlo nenarazilo. Mnozí piloti vědí, že do budov nemohly vlétnout civilní boeingy. Nemohly by v tak nízké nadmořské výšce letět tak vysokými rychlostmi. Dokonce se objevilo svědectví, že byla použita pokročilá technologie hologramu.

Přes dva tisíce architektů a inženýrů podepsalo petici za nové vyšetřování. Letos byla požádána Americká asociace architektů (The American Institute of Architects), aby jejich požadavek oficiálně podpořila. Nakonec k tomu nedošlo – ve zdůvodnění bylo, že „to není odborné, ale politické rozhodnutí“.

ZDROJE:
Zdá se, že při demolici WTC byla použita velmi pokročilá technologie
Proměnit ocelové nosníky, beton, sklo, WC mísy a kancelářský nábytek ve statisíce tun jemného prachu jen tak nějaká výbušnina nedokáže. Existuje více alternativních konspiračních teorií. Bohužel místo toho, aby se spojenými silami snažili všichni dosáhnout nového vyšetřování, často se jejich autoři, ale i zastánci navzájem označují za dezinfo agenty. Zkoumání fotografií, videozáznamů, laboratorních rozborů, názorů expertů a diskusím o nich jsem - jako někteří další nadšenci - věnovala možná už tisíce hodin. Z mnoha diskusí s Američany vidím, jak jsou frustrováni z toho, kam dospěla jejich „demokratická země“. Svobodná média jsou minulostí, kritičtí jsou k vládě i justici. Před nedávnem byl vynesen rozsudek smrti nad mladíkem, který byl odsouzen za teroristický útok na Bostonském maratonu. Položil na zem svůj bílý batoh. Dle fotografií vyšetřovatelů přitom papiňák vybuchl v černém batohu. Asi si dvanáct porotců a soudce této nesrovnalosti nevšimli. Džochar Čarnajev byl také zastáncem Hnutí za pravdu o 11. září. Petice na jeho podporu a za spravedlivý soud má přes 7 a půl tisíce podpisů. V Praze jsme se na výročí 11. září setkávali od roku 2009. Na Václavském náměstí jsme pořádali demonstrace, diskutovali s lidmi, ukazovali velké fotografie z New Yorku, Pentagonu, Shanksville. Je na nich jasně vidět, nakolik se oficiální zpráva rozchází s realitou. Několikrát jsme se vydali i k budově ČT. Předali jsme petice a dokumentární filmy na DVD. Žádný z nich ČT dodnes neodvysílala. Mnozí z nás psali maily do zahraniční redakce a Diváckého centra - zasílali jsme odkazy na výzkumy expertů, nové články, dokumentární filmy. Stížnosti na cenzuru závažných informací nám nepomohla řešit ani Rada ČT.
ZDROJE:
NWOO: PROJEVY 9/112011 PRAHA
Jiří Boudník se u Jana Krause vyjádřil , že by se nebránil veřejné diskusi s odborníkem, který je zastáncem jiného vysvětlení kolapsu WTC. Prý žádného takového u nás nezná. My takového známe.
Diváci ČT by měli vědět, k jakým závěrům došel tým odborníků pod vedením docenta Němce, přednášel o propočtech a modelech kolapsu i odborníkům na zahraničních sympoziích. CNN, Reuters, BBC, i naše ČT nesou velký podíl viny na tom, že skuteční viníci teroristického činu nebyli dosud odhaleni. Důvody toho, proč masmédia nezveřejňují závěry odborníků tušíme.
DALŠÍ ZDROJE:

172 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page