top of page

Frontex chce posílat imigranty zpět do Afriky

Aktualizováno: 1. 2. 2019



Frontex chce posílat imigranty zpět do Afriky

21:53 6.4.2017 Berlín / Německo - Čáslav / Česká republika

Německý WELT přinesl reportáž o aktivitách nevládních organizací u libyjských břehů. Frontex aktivity neziskových organizací silně kritizuje, podle ředitele Frontexu Fabrice Leggeriho nevládní organizace podporují kriminální převaděče. Prezident republiky Miloš Zeman ve čtvrtek v Čáslavi též kritikou neziskových organizací nešetřil.

Nezisková organizace nařčení odmítá

Nevládní nezisková organizace Sea Watch naloďuje ilegální migranty v blízkosti libyjských břehů. Kritici tvrdí, že tím napomáhají kriminálním převaděčům. Člen představenstva Sea Watch Frank Dörner tato nařčení odmítá. Podle jeho slov neexistuje žádná spojitost mezi záchranářskými akcemi neziskové organizace a připraveností imigrantů na cestu Evropy. "Migranti přicházejí, protože se se jim nedaří dobře."

Podle Frank Dörnera migranti podstupují cestu do Evropy, protože se jim nedaří dobře. Sea Watch podle jeho slov pomáhá imigrantům, aby při využití jejich práv nemuseli umírat. "Migranti přicházejí, protože se se jim nedaří dobře. My jim pomáháme využívat jejich práva a nezemřít při tom. Činit nás zodpovědné za to, že přicházejí, je proradné."

"My jsme povinni vplouvat i do libyjských vod"

Frank Dörner pro list WELT uvedl, že na jedné straně zpravidla lodě neziskové organizace do libyjských vod nevplouvají, na straně druhé ale v případě nouze překračují libyjskou Dvanáctimílovou zónu, a to v souladu s námořním právem.

Prezident Miloš Zeman na čtvrtečním setkání s občany v Čáslavi řekl, že pašeráci dovážejí ve schátralých gumových člunech imigranty k lodím neziskových organizací kotvících mimo prostor libyjských pobřežních vod.

"No a pašeráci těchto lidí na to hřeší tím, že je často v chátrajících gumových člunech dovezou k těmto lodím a ty je potom musí dovést zpravidla do Itálie, někdy do jiných zemí."

26 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page